Chlorofil to zdrowie!

Utworzył: / piątek, 21 Październik 2016 / Wskazówki żywieniowe
green-juice

Z lekcji w szkole podstawowej każdy z nas dowiedział się, czym jest chlorofil. Dla zapominalskich krótkie przypomnienie – to grupa organicznych związków chemicznych, która zapewnia roślinom zielony kolor, a także, dzięki procesowi fotosyntezy, umożliwia przyswajanie energii ze światła. Chlorofil to nie tylko pomoc dla roślin. To również wsparcie dla zdrowego organizmu.

Dobry na wszystko

Chlorofile, które są pochłaniane wraz z roślinami, wspomagają produkcję czerwonych ciałek krwi, a ponadto oczyszczają tlen z wykorzystaniem struktur komórkowych organizmu. Ze względu na te działania organizm jest zdecydowanie bardziej odporny, a stan zdrowia poprawia się. Jeśli chcesz usprawnić krążenie i oczyścić wątrobę, jelito grube czy też układ pokarmowy ze szkodliwych toksyn, dostarcz sobie chlorofilową siłę. Poczujesz się dużo lepiej, jeśli zaczniesz spożywać produkty szczególnie bogate w ten składnik.

Pewne źródła chlorofilu

Gdzie go znaleźć? Odpowiedzi szukaj w produktach takich jak szpinak, szparagi, brokuły, zielona papryka lub liście rzepy – niemal wszystko, co się zieleni i jest rośliną, ma w sobie bogate pokłady chlorofilu. Gdy zależy Ci na błyskawicznym uzupełnieniu niedoborów, warto sięgnąć po kolendrę oraz natkę pietruszki. Układ krwionośny zostaje oczyszczony, a przy okazji zapewniasz sobie także świeży oddech. Jeśli masz taką możliwość, uprawiaj pietruszkę we własnym ogródku. Wyciskając z niej sok i dodając do innych warzyw oraz owoców, uzyskasz napój wprost tryskający chlorofilem. Tego właśnie potrzebuje Twój zdrowy, sportowy organizm, aby móc zmagać się z kolejnymi wyzwaniami. Zależy Ci na działaniu na coraz większą skalę? Postaw na zielone światło mocy i jedź przed siebie!

Dodaj komentarz

DO GÓRY