O pieczywie słów kilka

Utworzył: / czwartek, 24 Listopad 2016 / Wskazówki żywieniowe
b_1_27438

Wybór chleba coraz częściej przypomina główkowanie nad parą butów – mnogość produktów sprawia, że nie wiemy, na co się zdecydować! Jeśli chcesz żyć zgodnie ze sportowym duchem, musisz koniecznie zwracać uwagę na kupowane artykuły spożywcze. Gdy w sklepie znajdziesz się przy dziale z pieczywem, rozpoczyna się prawdziwa walka o najlepszą decyzję… Na jakie aspekty należy zwrócić uwagę, chcąc zdrowo wybierać? Już radzimy!

Stawiaj na razowy

Witaminy z gruby B, E, a także żelazo, cynk, fosfor, czy też wapń… Pieczywo razowe w każdej konkurencji wygrywa z pszennym, ponieważ dostarcza organizmowi potrzebnych składników mineralnych w optymalnej ilości. Błonnik zawarty w pełnoziarnistym produkcie to kolejny z powodów, dla którego powinieneś baczniej zwracać uwagę na to, co wybierasz. Zależy Ci chyba na tym, by dostarczyć to, co najlepsze?

Uwaga na choroby!

Jeśli cierpisz na refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita nadwrażliwego bądź zmagasz się z problemami wątrobowymi, koniecznie unikaj pieczywa bogatego w kwas mlekowy i octowy. Dlaczego? Śluzówka przełyku, żołądka czy też jelita cienkiego może zostać podrażniona, przez co po zjedzeniu możesz odczuwać dyskomfort. Bądź bardziej wyczulony na obecność niektórych składników – nie chcemy, abyś musiał dodatkowo cierpieć!

Bez glutenu – bez problemu

Kto ściśle przestrzega swojej diety ze względu na nietolerancję niektórych składników? Dobrą informację dla bezglutenowców jest fakt, że żele energetyczne i inne produkty SQUEEZY są pozbawione tego związku. Decydując się na pieczywo, takie osoby powinny wybierać produkty kukurydziane, ryżowe lub sojowe.

Dodaj komentarz

DO GÓRY