Przegląd jadłospisu – dieta skandynawska
Planujesz przejść na dietę i zastanawiasz się, która będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia? Zróbmy przegląd popularnych w tym roku planów żywieniowych, aby dowiedzieć się więcej o tym, na jakich warunkach można zdrowo zrzucić zbędne kilogramy. Jako pierwszą pod lupę weźmy dietę skandynawską – uważaną za hit 2016 r. Skąd jej rosnąca popularność?
Najważniejsze elementy diety
Podstawą żywienia jest ciemne pieczywo bogate w błonnik. Wytworzone z razowej mąki i przypominające pumpernikiel jest kluczowym elementem w skandynawskim stylu. W kwestii mięsa na bok odchodzi drób, który zwyczajnie nie jest tak popularny w Danii czy też Szwecji. W tych krajach zdecydowanie częściej wybiera się dziczyznę. Jej zaletą jest niska kaloryczność i mniej tłuszczu niż ma to w przypadku chociażby wieprzowiny. Do mięsa dołączają tłuste ryby morskie bogate w kwasy omega-3. Dieta skandynawska pozwala w ten sposób kontrolować układ sercowo-naczyniowy, a także staje się bogata w witaminę D, jod i selen. Szczególnie zawartość wspomnianej witaminy ma dla nas kluczowe znaczenie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zmagamy się z niedoborami słońca.
Co poza mięsem? Nasiona roślin strączkowych, owoce i warzywa, które doskonale się z nim komponują. Warunki panujące w Skandynawii sprawiają, że główną rolę w diecie odgrywają warzywa korzeniowe takie jak marchewka, buraki czy też brukselka oraz warzywa kiszone. Jeśli chodzi o owoce, królują te jagodowe. Takie smakołyki jak jeżyny i borówki są ważnym elementem składowym nie tylko ciast i deserów, ale świetnie prezentują się w towarzystwie wspomnianej dziczyzny.
Dieta nordycka, poza samymi nawykami żywieniowymi, polega także na nieprzejadaniu się i wzmacnianiu posiłków częstą aktywnością fizyczną. Jakość żywności musi być najwyższa, dlatego wybiera się rośliny i mięsa z niezanieczyszczonych, naturalnych terenów. Tylko w ten sposób dostarcza się organizmowi potrzebnych składników. Zdecydujesz się na dietę skandynawską?